Dlaczego warto pić wino?
Wino poprawia nastrój. Rozluźnia nas i przywraca uśmiech na twarzy. Oprócz dobrego samopoczucia może być dobre dla naszego zdrowia fizycznego. Warto go pić w umiarkowanych ilościach.
Zawiera przeciwutleniacze.
W walce z wolnymi rodnikami, które powodują poważne problemy zdrowotne, takie jak rak, wino może być świetną bronią. Jest pełne przeciwutleniaczy, które atakują wolne rodniki. Jeśli wybierasz wino ze względu na antyoksydanty, wybierz białe.
Najprawdopodobniej w białym winie jest więcej fenoli niż w czerwonym. Jest to ciekawe, ponieważ bardzo wiele osób uważa, że kieliszek czerwonego wina raz na jakiś czas zapewnia najwięcej korzyści zdrowotnych.
Wzmacnia układ odpornościowy.
Chociaż prawdopodobnie powinieneś kontynuować przyjmowanie suplementów, codzienne picie kieliszka wina może wzmocnić układ odpornościowy. Umiarkowane spożycie alkoholu może zapobiec wielu infekcjom i chronić układ odpornościowy. Jednak nie daj się ponieść emocjom. Nadmierna konsumpcja może prowadzić do negatywnych skutków.
Zwiększa gęstość kości.
W miarę starzenia się nasze kości stają się coraz bardziej kruche. Możesz zwiększyć spożycie wapnia przez picie mleka lub zrobić sobie prawdziwą przysługę i popijać relaksującą lampkę wina. Czerwone wino ma wysoki poziom krzemu, który jest doskonały dla gęstości mineralnej kości. Zwiększa gęstość kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy. I jak ciepłe mleko, może pomóc w nocy.
Zmniejsza ryzyko udaru.
Umiarkowane picie wina i ogólnie krwi może zapobiec krzepnięciu krwi. Wino działa jak naturalny rozcieńczalnik krwi, rozbijając wszelkie skrzepy, które mogą prowadzić do udaru. To mniejsze ryzyko krzepnięcia krwi jest jeszcze ważniejsze dla kobiet niż u mężczyzn.
Zmniejsza ryzyko chorób serca.
W walce z chorobami serca warto podjąć wszelkie niezbędne środki ostrożności, zwłaszcza gdy dotyczy to wina. Taniny znajdujące się w czerwonym winie zawierają procyjanidyny, czyli fenole, neutralizujące wolne rodniki. Skutecznie zapobiegają chorobom układu krążenia.
Może obniżyć poziom cholesterolu.
Czerwone wino może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. Wpływa też na ciśnienie krwi. Zawiera bowiem resweratrol. Dlatego, jeśli cierpisz na nadciśnienie, warto pić regularnie wino w umiarkowanych ilościach.
Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.
Spójrzmy prawdzie w oczy, cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym. Dobra wiadomość jest taka, że wino może tutaj naprawdę pomóc. Udowodniono, że resweratrol poprawia wrażliwość na insulinę.W przypadku oporności na insulinę przyczyniającej się do cukrzycy typu 2 kieliszek dobrego wina może naprawdę pomóc.
Zmniejsza ryzyko raka.
Wino może pomóc w walce z rakiem. Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, prostaty i piersi. Warto pić regularnie kieliszek wina. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które wpływają na rozwój raka. Szczególnie korzystne jest czerwone wino, ponieważ resweratrol pomaga w walce z chorobami serca i komórkami nowotworowymi. Świetnie sprawdzi się tutaj cabernet sauvignon.
Artykuł przygotowany przy współpracy z serwisem Whisky and Wine Place - pyszna degustacja wina.