Dieta pudełkowa – korzyści, zalety i wady

Dieta pudełkowa, znana także pod terminem catering dietetyczny, polegający na zamawianiu gotowego jedzenia z firm cateringowych. Według własnego uznania możemy sami zdecydować ile posiłków w ciągu dnia chcemy przyjmować. Każde dania przygotowywane są pod okiem dietetyka, według potrzeb konkretnej osoby. Dieta pudełkowa coraz częściej cieszy się popularnością wśród pracowników dużych korporacji w większych miastach.

Takie rozwiązanie może doprowadzić do zrzucenia zbędnych kilogramów. W większych miastach powstaje coraz więcej firm cateringowych, które oferują diety pudełkowe. Taką dietę można zamówić online, przez Internet. Należy najpierw wybrać odpowiednią, dobrze prosperującą firmę, a następnie umówić się na indywidualne spotkanie i rozmowę z dietetykiem, który dla każdego z osobna jest w stanie ułożyć odpowiednie menu.

Dieta pudełkowa – korzyści, zalety i wady

Plusy i minusy diety pudełkowej

Dieta pudełkowa cieszy się coraz to większym zainteresowaniem, posiada wiele zalet. Główną zaletą jest oszczędność czasu oraz wygoda, gdyż nie musimy sami chodzić po sklepach i robić zakupów, a także stać w kuchni i gotować. Drugą zaletą jest fakt, że każdy posiłek przygotowany jest pod okiem dietetyka, a wszystkie dania są zdrowe i niskokaloryczne. Jedną z takich wad, o których warto wspomnieć są małe porcje każdego posiłku, co tyczy się z podjadaniem między posiłkami. Największą, rażącą wadą jest wysoka cena.

Skuteczność diety pudełkowej

Coraz więcej osób zastanawia się, czy korzystanie z diety pudełkowej to korzystne i skuteczne rozwiązanie? Odpowiedź jest prosta, dieta pudełkowa jest w pełni skutecznym rozwiązaniem, ponieważ dzięki niej możemy zgubić niechciane kilogramy. Należy wiedzieć, że decydując się na dietę pudełkową można łatwiej uzyskać niechciany efekt jo-jo. Profesjonaliści, zajmujący zdrowym trybem życia oraz żywieniem coraz częściej twierdzą, że po zrezygnowaniu z pudełkowego, gotowego cateringu bardzo ciężko jest się przestawić na samodzielne i racjonalne przygotowanie posiłku oraz zaplanowanie odpowiedniego menu.